torsdag 31 maj 2012

Black River Run - Banbeskrivning

Det börjar närma sig Black River Run, för er som inte har möjlighet att komma på våra provlöpningar så finns det nu en liten beskrivning. Klicka in på hemsidan och läs om vår mycket varierande bana, bli sugna att testa, sen är det bara att anmäla sig, än finns det plats.

söndag 27 maj 2012

2 bra veckor

Känns som att jag kommit igång bra med träningen igen, har fått ihop 2 bra veckor med lagom variation och fokus på trail och lite backar. Ingen nedtrappning med fartpass inför maran här inte, nu är målet inställt mot Ticino den 4 augusti. Kommande 5 dagar inför maran blir det i varje fall lite lugnare, skall inte träna varje dag det behövs ju en "lugnare" vecka ibland. Skall bli lite kul att se hur det funkar på lördag med denna "uppladdning" inför en mara.

Målet är som sagt inställt mot Ticino, då passade det perfekt att Salomon skickade med en liten DVD när dom levererade ryggan. Massor med filmsnuttar, Killians 5 segerlopp runt om i världen förra året, andra löpäventyr och lopp i bergen. Men dom missade en sak,  det borde varit varningstext på fodralet, "kan vara beroendeframkallande".

lördag 19 maj 2012

Black River Run - kontrollmät

I dag blev det inget springa, istället var det dags att cykla runt Black River Run banan. Reima Hartikainen kom till stan för att göra en officiell kontrollmätning av banan. Det blev en skön cykeltur i sommarvädret som dök upp i dag, lite trixigt på de 12 % av banan som går på mera tekniska stigar, där är det helt klart lättare att springa än att cykla.  Efter vår cykeltur med Reimas "mätcykel" över berghällar och längs med fina spår och leder kom resultatet, exakt 16,1 km på ett varv, dvs 10 miles, det blev precis rätt utan att justera banan något alls.

Den 18 augusti kl 09.00 är det dags för premiärstart, dags för alla att anmäla sig till en härlig tävling. Mer info på hemsidan.

fredag 18 maj 2012

Testade nya ryggan

Ledig fredag i dag, perfekt för ett långpass eftersom jag inte kan vara med på något i morgon. Passade på att testa nya Salomon ryggan, packade den komplett för Trail Ticino och UTMB, allt enligt kravlistan plus rekommendationerna. Stavar, pannlampa, kläder, "proviant" och säkerhetsprylar mm. Med 2 liter vätska blev det totalt 5,5 kg. Tror jag skall försöka skära ned lite på det som inte är helt nödvändigt.

Efter att ha packat klart stack jag ut på Black River Run banan för att köra 2 varav, det blev totalt 34 km med transportjoggen dit och hem. Banan var faktiskt torrare än jag trodde efter alla regn senaste tiden, bara några surhål som gick att parera. Första varvet gick bra i lugnt ultratempo, men andra var lite tungt, gårdagens "bergspass" kändes i benen.

Ryggan fungerade perfekt, satt skönt, tight och mjukt på kroppen, men upptäckte efteråt att den gav lite tendens till skav nere på ryggen, kanske beror det på vilken tröja man har under. Oavsett vilket så blir det mycket träning med packad rygga i sommar för att vänja sig och för att trimma packningen.

Grova planen för de närmaste veckorna ser ut så här...
- Backpass av varierande slag med stavar
- Kortare trailpass, t.ex. på MTB spåret
- Tempo eller långintervall
- Långpass
- Cirkelfys
- Evt en lugn återhämtningsjogg
Långpasset och trail- eller backpasset med ryggan på.

Det blir inte någon toppning av träningen inför Stockholmsmaran i år, någon extra vilodag före och efter annars får maran fungera som långpass med tempo.

torsdag 17 maj 2012

17 Maj

I dag firar jag och hela Norge, vet inte om det är så mycket att fira att man nu blivit 52 men norrmännen har all anledning att fira och vara stolta över sin styra efter det senaste årets händelser som dom nu dessutom i rättssalen genomlider dagligen igen, vecka ut och vecka in.

Här i Västerås finns det ingen Karl Johan att fira på, men för att få lite norsk anknytning passade jag på att  ta ett litet "bergspass" före lunch. Västerås är ju inte direkt känt för sina berg men vi har i varje fall en gammal sopptipshög som i vintras vaknade från sin 16 år långa Törnrosasömn och öppnade upp sina pister igen. Vedbobacken blev åkbar igen med sina 50 meters fallhöjd! Till nästa vinter är planen att bygga på backen med 10 meter till.
Det blev i varje fall 10 ggr upp och ner med stavar, det är inte varje dag man får till 500 höjdmeter i stan, så det får duga som bergspass. Med stavar blir det dessutom riktigt pulshöjande.

måndag 14 maj 2012

Det kom ett lite paket...

... med DHL i dag. Förra veckan bestämde jag mig för vilken ny ryggsäck jag skulle satsa på inför Trail Ticino och UTMB. Det fick bli Salomons värsting, den som alla svenskar verkade ha haft på UTMB förra året.
Var ut till Outdoor Experten i onsdags för att kolla och prova, dom hade ett ex av den mindre 5 liters varianten, som är för liten, men som var bra att kunna kolla in. Däremot fick jag det oroande beskedet att dom var slut i hela Europa, skulle troligen inte få hem fler förrän i höst, suck.

Bara att åka hem och ge sig ut på nätet, men det räckte att gå till Salomons sida, inga problem där, det fanns i lager med leverans inom 3 dagar, kunde t.o.m. fått den på en dag om man betalt för frakten, nu var det gratis. Funkade precis som det skulle så i dag kom det ett litet paket med en Salomon Advanced Skin S-LAB 12 Set. Varför skall Salomon ha så komplicerade namn?

Nu är nog all utrustning på plats förutom lite småsaker, tur att det är långhelg på gång, man blir ju otålig att pröva. Och så blir det inspirationsfilm också, Salomon skickade med en "reklam-DVD" med titeln "2011, Kilian's Season, his quest and his races". Blir lite bergsfilm med mycket Salomonutrustning i bild till helgen misstänker jag.

lördag 12 maj 2012

Trailrun i Västerås

Det blev en riktig trailrunda i dag, Robert hade testat ut en 30 km bana på småvägar, stigar och över ängar mellan Lövudden och Asköviken. Riktigt fint och varierat, kul att springa där man inte sprungit förut. Synd bara att det regnat mer eller mindre nonstop i några dygn nu, det var blött. Genom en hästhage var det mer eller mindre öppet vatten att klafsa i, men konstigt nog var det nästan ingen lera på hela rundan. Blev bara lite flash back från TEC, alldeles för lite lera i dag.

Gråväder var det i dag också med några korta regnskurar, inte förrän vi kom tillbaka till Lövudden tittade solen fram. Trots väder och blöta var det kul, första långpasset sen TEC för min del och vi blev 10 st från VLK trots Göteborgsvarv och annat. Jag körde med tejpad vrist i dag också, fungerade bra, lite ömt på ankelknölen och mot slutet blev jag trött i foten och vaden, tror det beror på den annorlunda belastningen som tejpen ger. Hoppas kunna fortsätta utan tejp nu.

8 grader, duggregn och blåst från Mälaren, kallt att vänta på Pär ;-)
Alla på plats, klart för start
Depåstopp hemma hos Hans och Annica, TACK!

onsdag 9 maj 2012

Badwater

Ja det är inte jag som skall dit, men Micke Andersson har en plats bland dom 100 i årets lopp, det kommer bli hett om öronen kan man säga. Blir han den förste svensken att klara loppet?

Riktigt unikt är det, tillräckligt för självaste Rapport att klippa in 2 minuter av Västmanlandsnytts reportage om Micke, läs och kolla via länken till SVT Play.
..och ni som inte antar utmaningen på plats, anta utmaningen genom att bidra med en peng till Mickes insamling för Cancerfonden.

tisdag 8 maj 2012

Igång igen

Efter 4 dagars helvila har det dag för dag blivit bättre i vristen, kändes i princip inget ömt i dag. Dags att göra en liten testrunda. Har hittat tips på nätet och fått matchande tips från Pentti (i andra hand via Hans) om  lite vila och sen träning med tejpning.
Sagt och gjort, efter 30+ år som orienterare, 8 år som marathonlöpare och 3 år med ultra så blev det dags att prova tejpning av vristen för första gången. Det är egentligen märkligt att det inte behövts förut, var och varannan orienterare tejpar ju fötterna alltid eller ibland, jag kanske har stabila vrister eller så sprang jag för försiktigt i skogen, vem vet?

Nu blev det tejpat i varje fall, märkte när jag spang att jag som nybörjare på området nog tejpade både lite för lite och lite för löst. Oavsett vilket så kändes det riktigt bra att springa, och efter vilodagarna så gick det extra lätt, blev både lite längre och lite snabbare än tänkt, gick av bara farten och vårkänslan. Får se hur det går dom närmaste dagarna, om det håller eller fenomenet med svullen och stel vrist kommer tillbaka.

lördag 5 maj 2012

Surt !!

Nu har det blivit maj och våren är här, nästan i varje fall, snön var bara några mil bort i går.
I dag fanns det hur många lopp som helst att välja på, Aros Marathon, Kungsholmen Runt, Björnlunken, Tibro 6-timmars, 10-mila .... men egentligen skulle det bara blivit ett rejält långpass, planen är ju att köra mycket volym, trail och backe nu inför Trail Ticino, det är ju precis 3 månader kvar.

Men då är det vila som gäller plötsligt, surt. Förra helgen i Budapest började vänster vrist att ömma och kännas stel utan anledning, ingen stukning och det var 2 veckor efter TEC med nästan ingen löpning. Sprang ett par gånger i Budapest och ett par gånger i veckan, det går bra att springa men det känns lite i vristen och är sedan lite värre dagen efter än dagen innan.
Det är lite svullet över fram och utsida av vristen, stelt när jag böjer den och aningen skarpare värk vid ankelknölen på utsidan. Ingen kraftig värk men det stelt och känns mer när jag böjer upp foten.

Bara att bita i det sura...har bestämt mig för en vilovecka med lite Voltarenbehandling för att se vad det blir av detta, bättre ta det nu än att fortsätta och kanske förvärra. Någon som har ett tips vad det kan vara för fenomen som dyker upp "utan uppenbar anledning"?